Onze langetermijndoelen en kernwaarden

In het dagelijks leven zijn ouders over het algemeen niet zo bezig met de langetermijneffecten van de manier waarop ze met hun kinderen om gaan. Meestal worden kinderen “gewoon” geacht goed te luisteren. Ze moeten doen wat hun ouders, de leerkracht of andere volwassenen zeggen. Ze moeten volgen en anders hangen er consequenties aan vast, zodat (hopelijk) op korte termijn het gewenste gedrag alsnog getoond wordt.

Op deze manier leren kinderen nou niet bepaald voor zichzelf denken. Als het om meer gaat dan wat ze op hun boterham willen, nemen volwassenen het snel over. Maar wat gebeurt er als ze straks gaan puberen en er binnen hun vriendengroep een paar met het briljante idee komen om een zak snoep te jatten, een fikkie te stoken of een kat te verminken. De gehoorzaamheid die hun hele leven al van hen verwacht wordt zal ze niet helpen om daarop te reageren zoals we zouden hopen.

Daarom is het goed om stil te staan bij wat je belangrijk vindt. Welke eigenschappen of skills hoop je dat je kinderen hebben wanneer ze het nest verlaten?  Daarnaast kan je stilstaan bij wat je belangrijk vindt in het ouderschap, in de relatie met je kind. Samengevoegd kan dit een heel mooi plaatje geven.

Het volgende staat bij ons hoog op het lijstje:


Langetermijndoel: Zelfverzekerd
Zodat ze hun authentieke zelf durven te zijn, hun eigen keuzes durven te maken en hun grenzen durven aan te geven, zich durven uit te spreken en niet “de meute” volgen, omdat ze bang zijn erop afgerekend te worden.

Kernwaarde: Vertrouwen
Door ze vertrouwen te geven, kunnen ze op onderzoek uit gaan naar wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. Tegelijkertijd kunnen ze op ons vertrouwen dat wij altijd een veilige haven zullen bieden waar ze mogen experimenteren en ontladen. We communiceren open en eerlijk, ook over gevoelige onderwerpen zonder het te bagatelliseren.


Langetermijndoel: Onafhankelijk
Op eigen benen kunnen staan; financieel, maar ook in praktisch zin.*

Kernwaarde: Fout maken mag
Door ze ruimte te geven om zelfstandig aan de gang te gaan. Er zullen ongetwijfeld fouten gemaakt gaan worden en dat is niet erg. Fouten maken is menselijk en daar leren ze van.

* Hierbij vind ik het belangrijk om erbij vermelden dat wanneer ze ervoor zouden kiezen om samen met iemand iets op te bouwen, ze natuurlijk wel wat afhankelijk worden van die persoon; op emotioneel vlak, wellicht ook financieel. Daarvoor kiezen is hun eigen besluit en dat zullen we altijd respecteren. Wat ik bedoel met onafhankelijk is dat ze niet afhankelijk hóeven te zijn, dat ze kennis en kunde hebben om hun eigen hoofd boven water te houden.


Langetermijndoel: Empatisch
Inleven en aanvoelen, om diepere verbindingen aan te kunnen gaan.

Kernwaarde: Betrokkenheid
Oprechte interesse tonen in elkaar, ook in de aspecten die je eigenlijk niet aanspreken. Wat maakt het dat zij daar wél in geïnteresseerd zijn? Hoe ervaren zij dat?


Van deze 3 doelen probeer ik me zo bewust mogelijk te zijn, zodat ik dit dagelijks ook naar Esra en Jurre uitdraag. Zo laat ik Jurre lekker z’n gang gaan wanneer hij net als Esra zijn eigen boterham wil smeren. Niet dat dat al lukt, maar hij wil het zo graag leren. Het zou zo ontzettend mooi zijn als hij die intrinsieke motivatie kan behouden; leren is leuk!

Helaas val ik ook nog wel eens terug in oude gewoontes en help ik Esra bij het aandoen van haar schoenen wanneer we haast hebben. Dit gaat nou eenmaal sneller, maar eigenlijk kan ze het prima zelf. Zodra ik me ervan bewust ben, corrigeer ik mezelf. Tegelijkertijd maak ik er geen punt van dat dit me gebeurt; ik moet hier nog mee oefenen, ook ik mag fouten maken. Het is een work in progress.

Nog een kleine kanttekening; Esra en Jurre krijgen ruimte om hierin te groeien, maar natuurlijk wel binnen een veilig kader. Als Jurre op de rugleuning van zijn Tripp Trapp gaat zitten, mag hij dan misschien zijn balans aan het oefenen zijn – het serieuze risico dat hij met z’n hoofd lelijk op grond valt is mij iets te groot!

Ik zou het leuk vinden om te horen wat jullie langetermijndoelen en kernwaarden zijn. Die mag je onderaan dit artikel delen of mij persoonlijk sturen via het contactformulier. Meld er ook even bij hoe oud je kindje(s) is/zijn. Als je het moeilijk vindt om het concreet te maken, wil ik je ook wel met je meedenken. In dat geval graag een persoonlijk berichtje.

Liefs, Linda